Рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс понижи оценките си за девет испански банки, сред които са водещите Сантандер и ББВА, както и на конфедерацията на спестовните кани Сека. Решението бе взето, след като в четвъртък агенцията свали и кредитния рейтинг на самата страна с две степени.

Анализатори посочват, че е с толкова са понижени и рейтингите на деветте банки. Причината – нестабилното състояние на финансовия сектор в страната. В петък испанската централна банка обяви, че секторът е натрупал 184 милиарда евро проблемни активи на пазара за недвижими имоти в края на 2011 година, а това са 60 на сто от банковите портфейли.

Междувременно стана ясно, че БВП на Испания се е свил с 0,3 на сто през първото тримесечие спрямо последните три месеца на 2011 година. Това потвърждава официалното връщане на страната към рецесия, коментират световните агенции.

Това развитие бе очаквано за правителството и за мнозина икономисти. Испанската централна банка, която бе по-песимистично настроена, очакваше свиване на БВП с 0,4 на сто.

Испания, която е лишена от основния си двигател за икономическия растеж - строителството, от 2008 година, точно когато избухна международната криза, се колебае оттогава между рецесия и вял растеж, а в същото време броят на безработните редовно нараства, достигайки 24,44 на сто от трудоспособното население.

Премиерът Марияно Рахой се зарече да не спира планираните реформи за овладяване на бюджетния дефицит, въпреки протестите на десетки хиляди испанци срещу орязването на 10 милиарда евро от здравеопазването и образованието.