Гражданите на Молдова гласуват на парламентарни избори в неделя – вот, който ще определи дали страната ще продължи по пътя към Европа, или ще завие към митническия съюз с Русия, предават световните агенции.

Всички 1978 избирателни секции отвориха в 7:00 часа сутринта, съобщи председателят на молдовската ЦИК Юрий Чокан, цитиран от ТАСС.

По думите му, за обществения ред и спокойното протичане на вота ще бдят около 4000 сътрудници на полицията, на които обаче е забранено да се приближават към избирателните секции. Още 3000 наблюдатели ще следят процеса на гласуването вътре в самите секции. Сред тях са представителите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, на ЕС и на Общността на независимите държави (ОНД), които след това ще публикуват своите отчети и заключения с оценка на изборите.

Тази година ще бъдат открити и 95 пункта за гласуване в чужбина. По решение на ЦИК тяхната работа може да бъде продължена, но с не повече от два часа. Изборният ден трябва да приключи в 21:00 часа местно (и българско) време.

За да са валидни изборите, в тях трябва да участват една трета от всички регистрирани избиратели (над 3,2 млн. души). Първи предварителни резултати се очакват около час след приключване на гласуването.

Молдова между Русия и ЕС

Снимка: EPA

Днешният избор на молдовците ще определи дали страната ще продължи по пътя към Европа, или ще завие към митническия съюз с Русия. Според социологически проучвания трите проевропейски партии от управляващия Съюз за европейска интеграция начело с либералните демократи на премиера Юрие Лянка ще получат 49 на сто от гласовете, което за малко ще ги лиши от мнозинство, предаде ДПА.

За проруските формации като радикалната Социалистическа партия на Игор Додон възнамеряват да гласуват около 22 на сто от избирателите. На една от тях – „Патрия” („Отечество” – бел.ред.) на бизнесмена Ренато Усати, смятан за кандидата на руския президент Владимир Путин, съдът забрани да участва в парламентарните избори, тъй като бе установено, че се финансирана незаконно от чужбина.

Комунистическата партия на бившия президент Владимир Воронин, която се ползва с подкрепата на 21 на сто от избирателите, държи ключа към бъдещето на Молдова, тъй като тя може да се присъедини и към проруска, и към проевропейска коалиция след днешния вот, посочва ДПА.

Неговото колебание, според агенцията, е показателно за настроенията в цялата страна. „Ще направим каквото е най-добре за Молдова. Не виждаме противоречие между сближаване както с Европейския съюз, така и с Митническия съюз”, каза Воронин в интервю.

Един от най-острите въпроси в Молдова в момента е подписаният това лято договор за асоцииране с ЕС. Социалистите и „Патрия” са категорично срещу него, а Комунистическата партия настоява за промени в договора.

Курсът, следван от трипартийния Съюз за европейска интеграция, който е на власт от 2009 г., навлече на Молдова - държава без излаз на море с 3,5 милиона жители, граничеща с
Украйна и с членуващата в ЕС Румъния - забрана за внос на зеленчуци, вина и месо от страна на Русия, най-големия й енергиен доставчик, посочва „Ройтерс”. Освен това разочарованието от слабото представяне на управляващата десноцентристка коалиция в борбата с корупцията и носталгията по стабилността от съветско време може да доведе до много гласове за левицата.

Независимо дали партиите от управляващия съюз ще получат достатъчно гласове, за да спечелят отново мнозинство в 101-членния парламент, или бъдат принудени да влязат в коалиция с много силната комунистическа партия, Молдова ще продължи курса си към Европа, прогнозират анализатори.