Германският писател, режисьор и хипи икона Райнер Лангханс е на почивка в Сардиния с четирите си партньорки. 83-годишният основател на „Комуна 1“ пътува заедно с 81-годишната Криста Ритер, 74-годишната Гизела Гети и 73-годишната Бригите Щробел. С тях за първи път от 20 години е и 82-годишната Анна Вернер.

С нея е ѝ дъщеря ѝ Йохана – на 44 г., и внучката ѝ Роми – на 5 г. Трите жени от различни поколения живеят заедно на езерото Валхензее в Бавария.

Преди 20 г. Анна Вернер напуска харема на Лангханс и заживява на брега край водите.

„Оттогава тя живее там в отсъствието на мъже. Сега тя иска отново да имаме повече контакти, което нас много ни зарадва", коментира писателят пред „Билд“.

На въпрос дали има силна ревност в отношенията между петимата, той отговаря: "Не. Разбира се, че всяка от тях се бори за внимание, но вече няма големи сцени на ревност. Ние сме духовна група, която върви заедно по духовен вътрешен път. Между нас има дълбока любов”.

Групата се събира на плаж на Сардиния, за да плува, медитира и говори.

„За това как да поддържаме и допълнително укрепваме сплотеността си. Без претенции за собственост и за материални вещи“, казва Лангханс.

„Ние сме хора, които се обичаме и сме свързани помежду си. Но без да правим секс, просто няма по-подходяща дума от „харем“ за нас“, казва по-рано Криста Ритер.

„Живеем в малки къщи близо една до друга и прекарваме всеки ден заедно. Криста, Бригите и Гизела дори сега живеят в една и съща къща - всяка в собствен апартамент, но под един покрив. И аз съм точно зад ъгъла. От 30 години пътуваме заедно до Сардиния“, посочва Лангханс.

Спорът е един от основополагащите принципи на групата. В парковете на Мюнхен често можете да видите една или повече от жените с Лангханс да се разхождат и и да обсъждат различни теми.

„Спорете, ако можете да понесете трудните черти на хората и да разкриете своите слабости пред тях, то това е огромен потенциал за любов. Тогава можете да покажете и най-елементарните се чувства“, коментира групата.

През 60-те години на миналия век, докато живее с приятелката си Уши Обермайер, Райнер Лангханс, създава първата политически мотивирана комуна в Германия – „Комуна 1“, а самият той се превръща в икона на студентското движение в края на 60-те години.

Фотографът Анна Вернер се запознава с Райнер Лангханс през 1972 г. През 1974 г. тя се премества при него, фотомодела Бригите Щробел и Юта Винкелман.

Те формират експерименталната общност, известна като „харемът“, към която се присъединява и Криста Ритър през 1978 г. и сестрата близначка на Юта Винкелман - Гизела Гети през 1991 г.