Метростанция "Малбек" в Брюксел, където бе взривена бомба при атентатите от 22 март, беше открита тази сутрин, 33 дни след терористичния удар.

Вчера до станцията бяха допуснати пострадали от атентата и близки на загиналите, които написаха послания по стените на оформеното възпоменателно пространство.

Метрото в Брюксел от днес работи отново в обичаен график, съобщиха местните власти, цитирани от БТА.

Всички 69 спирки са отворени от 4.30 ч. до 0.30 ч., макар движението на пътниците да се осъществява само през един или два входа (изхода). В последния месец не всички спирки бяха обслужвани, а влаковете се движеха само от 6.00 ч. до 22.00 часа.

Охраната на метрото се осигурява от полиция, военни и службите за сигурност на подземната железница.

Залата за заминаващи пътници на летище "Завентем" - другата цел на терористите, е също частично възстановена, показаха първите телевизионни кадри от мястото, излъчени в края на миналата седмица. Залата сега е разделена с нова стена на две части - едната е изцяло възстановена и изглежда готова за работа, а втората е скрита от погледа на посетителите и включва най-тежко поразената зона при взривяването на трите бомби на атентаторите.

В последната седмица бе възобновено частично движението на влакове и автобуси от градския транспорт до летището. Засега аерогарата работи с около половината си капацитет, като целта е най-рано до лятото дейността да се върне към мащабите отпреди атентата.

Белгийските медии очертават плътна връзка между терористите, ударили Париж през ноември миналата година и Брюксел през март, с извършителя на първия атентат на "Ислямска държава" (ИД) в Европа на 24 май 2014 година.

Френски журналист, който е преживял заложничество в Сирия, твърди, че негови надзиратели са били Мехди Немуш, застрелял четирима души в Еврейския музей в Брюксел преди две години, и Наджим Лашрауи, взривил се на летището в белгийската столица преди месец.