Над 20 души са починали, а няколко други са били хоспитализирани в Индия, след като са пили токсичен алкохол, пишат световни медии, цитирайки местни издания. Смъртните случаи са настъпили главно в две села в източния щат Бихар, където продажбата и консумацията на алкохол са забранени.

Такива забрани са в сила в няколко индийски щата, което води до процъфтяване на черния пазар на евтин алкохол. Той е произвеждан в нерегламентирани улични дестилерии и убива стотици хора всяка година.

При последния инцидент мъже в област Саран започнали да повръщат, след което състоянието им се влошило. Трима от тях починaли на път за болницата, а други - по време на лечението си, като по данни на местните медии броят на жертвите е 31.

Началникът на болницата заяви, че досега са извършени 22 аутопсии. Властите са предприели мерки срещу магазините за нелегален алкохол в района. Арестувани са няколко търговци.

От петте милиарда литра алкохол, които се изпиват всяка година в Индия, около 40% се произвеждат нелегално, сочат данни на Международната асоциация на производителите на спиртни напитки и вина в Индия.

Незаконният алкохол често се подправя с метанол, за да се увеличи силата му. При поглъщане метанолът може да причини слепота, увреждане на черния дроб и смърт.

През юли 42 души починаха в западния щат Гуджарат, след като пиха нелегален алкохол. При подобен инцидент в северния щат Пенджаб миналата година имаше около 100 жертви.