Ангела Меркел определи руската инвазия в Украйна като "варварска агресия" в първата си публична изява, откакто напусна властта през декември.

Бившият германски канцлер нарече войната "дълбок пробив в историята на Европа" след края на Втората световна война.

"Моята солидарност е с Украйна, която е атакувана и в която нахлу Русия, и моята солидарност е в подкрепа на правото на Украйна на самозащита", заяви Меркел, но тъй като вече не заема държавна длъжност, тя допълни, че не иска да изказва мнение за събитията, гледайки ги отстрани.

Меркел обаче заяви, че подкрепя усилията, положени от германското правителство, ЕС, САЩ , НАТО, Г-7 и ООН, за да се гарантира, че тази варварска война на агресия от Русия ще бъде спряна.

Меркел заяви, че последиците от войната ще бъдат всеобхватни, особено за украинците, но също и за континента. Тя коментира и злоупотребите срещу цивилни в Украйна и подчерта, че "Буча позволява да се добие представа за ужаса" на войната в Украйна.

Като малък лъч на надежда Меркел възприема огромната подкрепа за украинците в много от съседните страни. Тя спомена конкретно Полша и Молдова.

На този фон украинският президент Володимир Зеленски руските сили вече контролират 20% от територията на Украйна.

Според него 200 000 украински деца са били отведени насила в Русия от началото на инвазията. Представител на украинските власти твърди пред Си Ен Ен, че в бомбоубежищата под ударения химически завод в Северодонецк се укриват около 800 души.