Изходът от мигрантската криза в Европа ще бъде намерен по външните граници на ЕС и отвъд тях, заявиха днес германският канцлер Ангела Меркел и австрийският й колега Вернер Файман, предаде АП.

На съвместна пресконференция двамата казаха, че Европа трябва по-бързо да изгради "горещи точки" в Гърция, където да може да бъдат регистрирани бежанците и другите мигранти и след това да бъдат справедливо разпределени из Европа или върнати в родните си страни, ако не отговарят на критериите за предоставяне на убежище.

Меркел каза, че въпросът с бежанците няма да бъде решен с налагането на ограничения, ред, контрол или легализирането им на германско-австрийската граница. "Това трябва да стане на външните граници на ЕС", подчерта тя.

В изявление за германския тв канал А Ер Де Файман потвърди, че заради атаките в Париж мигрантите трябва да бъдат проверявани по-обстойно, но границите не бива да бъдат затваряни. "Това би бил краят на Шенген и на европейската идея", каза той.

Според него най-важно е де спре насилието в Сирия, което кара толкова много хора да бягат. Австрийският канцлер каза, че проблемът не може да бъде решен на границите на Австрия или Германия, а по-късно, на пресконференцията с Меркел, повтори, че в случая не може да има "просто решение, което да е трайно и честно".