Германският канцлер Ангела Меркел и президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещнаха в навечерието на срещата на върха на Г-20 в Хамбург, съобщи Ройтерс, като се позовава на германски правителствен ръководител.

В продължилия около час разговор били обсъдени въпроси, свързани със Северна Корея, Близкия изток, конфликта в източна Украйна и теми от форума на Г-20, който се открива утре, добавил говорителят.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не иска да бъде посредник между президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп. Тя отговори с "кратко "не" на този зададен й въпрос от журналисти при пристигането си в Хамбург, където утре започва срещата на върха на Г-20, предаде ТАСС.

Снимка: Reuters

"Ние имаме своя ясна позиция, включително и относно положението в Украйна. Стараем се в "нормандския формат", включително и със САЩ, да намерим общо решение", поясни тя.

"Аз не виждам своята задача в посредничество, а в това да давам принос за решаването на проблема, и такъв принос е именно "нормандският формат", подчерта Меркел.

Тя изрази също така надежда, че участниците във форума на Г-20 ще постигнат в Хамбург напредък по уреждане на положението в Сирия.

Според нея на срещата на световните лидери от Г-20 в Хамбург, на която тя е домакин, има различни варианти за преодоляване на различията относно политиката по климатичните промени. Тя добави, че вижда своята роля в това да бъдат намерени компромиси.