Германският канцлер Ангела Меркел каза днес, че Световната здравна организация (СЗО) се нуждае от надеждно финансиране с по-големи вноски на държавите членки и призова за започване на преговори за сключване на международно споразумение за предотвратяване на пандемии, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Трябва да (приемем) обвързващи и съответстващи на международното право мерки за подобряване на усилията за превенция, откриване и реагиране в споразумение за предотвратяване на пандемии", каза Меркел пред здравни министри от целия свят в началото на специална среща на СЗО.

Вчера дипломати заявиха, че 194-те държави членки на организацията са постигнали предварително споразумение да започнат преговори за бъдещо споразумение за предотвратяване на пандемии, като е била преодоляна пропастта между два лагера, водени съответно от Европейския съюз и от Съединените щати, отбелязва Ройтерс.

"Докато говорим, световната общност е изправена срещу заплахата от нов, лесно предаваем вариант на COVID-19 - Омикрон", каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Очаква се тридневните разговори да приключат в сряда с приемането на проекторезолюция за започване на преговори.