Германската канцлерка Ангела Меркел изрази задоволство от възможността да обсъди с руския президент Владимир Путин отношенията между ЕС и Русия и ситуацията в Украйна, предаде ТАСС.

"Добре е, че днес се срещнахме в Москва, за да обсъдим двустранните отношения между Русия и ЕС и разбира се, съдействието за териториалната цялост на Украйна", заяви тя на среща с руския президент.

Канцлерката подчерта, че е важно съществуващите проблеми да се решат по дипломатически път. "Необходимо е да работим, да си сътрудничим и в най-сложните ситуации, каквато е сегашната, и да се стараем да постигнем дипломатически решения", добави тя.

Меркел благодари и за възможността да почете паметта на загиналите през Втората световна война. "За мен беше много важно да дойда днес тук, за да може по случай 70-ата годишнина от победата над нацистка Германия да почета паметта на загиналите от тогавашния СССР", подчерта тя.

Тя положи венец на Гроба на Незнайния войн близо до Кремъл в знак на помирение, след като вчера отказа да присъства на парада по случай 70-ата годишнина от края на Втората световна война в Европа.

"Преди всички бих искал да Ви благодаря, че дойдохте да окажете почит на хората, загинали по време на Втората световна война, Великата отечествена война, в борба с нацизма", заяви руският президент Владимир Путин в началото на срещата с германската канцлерка.

"Днес съществуват известни проблеми. Колко по-бързо тези проблеми спрат да оказват своето негативно въздействие на развитието на отношенията, толкова по-добре", подчерта той.

Отношенията между Русия и Запада са на най-ниското си равнище от Студената война поради конфликта в Украйна. Западните сили наложиха санкции на Москва, след като тя анексира Крим през март миналата година. Русия отрича да въоръжава сепаратистите, а Путин нарече санкциите "абсурдни", припомня ДПА.