Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието отново заяви, че неговата страна няма да плаща за стената, която новоизбраният американски президент Доналд Тръмп планира да издигне по границата между двете страни. 

"Очевидно е, че имаме различия по въпроса със следващото американско правителство. Мексико, разбира се, няма да плаща за строежа на такава стена, но разчитаме да имаме добри отношения", каза Пеня Нието на среща с мексикански дипломати в столицата на страната Мексико сити.

Той говори веднага след вчерашната пресконференция на Тръмп в Ню Йорк, на която бъдещият президент отново повтори твърдението си, че Мексико ще компенсира стойността на стената "в една или друга форма". 

След като посочи, че Мексико ще се стреми към преговори с новата администрация във Вашингтон по широк кръг въпроси - търговия, сигурност, миграция, Пеня Нието добави, че Мексико би инвестирала в повече сигурност по границата, но не в стена.

Според него отговорността за пресичане на нелегалната имиграция в САЩ трябва да е и на двете страни и че Вашингтон трябва да помага за спиране на нелегалното прехвърляне на оръжия през границата към Мексико, където то попада в ръцете на мощните наркобарони.

Продължава и скандалът с тайното руско досие компромат срещу Тръмп. "Таен доклад" с пикантни истории за бъдещия американски президент от няколко дни смущава американците.  

Американският сайт "Бъзфийд" публикува спорното "досие". То е от 35 страници. В него се твърди за сексуални подвизи на Тръмп по време на негов престой в хотел в Москва. Споменава се и България. Твърди се, че хакери от Източна Европа трябва да се скрият в Пловдив.  

Според Ен Би Си документът е изготвен от политически противници на Тръмп, а Си Ен Ен съобщи, че Тръмп е бил информиран от американското разузнаване, че Русия разполага с такъв документ, който е от личен и финансов характер.

Опитът на журналист на медията да зададе въпрос на пресконференцията разяри Тръмп.

Москва отрече да има такъв документ.  

Шефът на американското разузнаване на лична среща с Тръмп отхвърли твърденията, че негови хора стоят зад доклада.  Според "Уолстрийт джърнъл" документът е изготвен от британска компания за специални поръчки. Нейни собственици са бивши британски тайни агенти. 

След като името на единия бе разкрито - Кристофър Стийл, заедно със семейството е напуснал дома си.  Стийл е работил за МИ-6 и дълги години е прекарал в Москва и Париж. Сред разработките му  са корупционните скандали във ФИФА. Сътрудничи е и на ФБР. Твърди се, че е събирал сведения за Тръмп и връзките му с Русия.  Съдружникът на Стийл нито отрича, нито потвърждава дали са замесени в скандала.