Земетресение с магнитуд 7,5 удари филипинския остров Минданао, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център (EMSC). Трусът е бил на дълбочина 63 км и е настъпил в 22:37 часа местно време.

Местните агенции определят разлюляването като "мегатрус".

Американската система за известия издаде предупреждение за цунами след земетресението. Очакванията са то да удари както Филипините, така и Япония. Последваха заповеди за евакуация.

20 минути след първичния трус е последвал и втори. Макар и по-слаб, той също е бил силен – с магнитуд 5,8. След него е имало десетки други разклащания.

Филипинската сеизмологична агенция PHIVOLCS коментира, че вълните цунами могат да ударят Филипините до полунощ местно време. Възможно е да продължат с часове и да бъдат до 3 метра над нивото на прилива по някои брегове на Филипините, посочва Ройтерс.

Японският телевизионен оператор NHK съобщи, че вълни цунами с височина до един метър се очаква да достигнат западното крайбрежие на Япония до 30 минути по-късно - около 1:30 часа сутринта в неделя.

Все още не се съобщава какви са разрушенията, но кадри в социалните мрежи показват, че те са мащабни. Очакванията са щетите да бъдат значими.

Електрозахранването е било прекъснато след земетресението в град Хинатуан.

Земетресенията са често явление във Филипините, които се намират в Тихоокеанския огнен пръстен - пояс от вулкани, обикалящ Тихия океан, който е предразположен към сеизмична активност.

Снимка: Ройтерс

Жителите на Филипините споделят преживяванията си в интеренет. Кадрите показват панически бягства, счупени витрини, падащи стени и тавани. Трусът намира хората в различни ситуации.

Снимки, публикувани в социалните медии от местната администрация на Хинатуан, показват десетки жители и опашки от превозни средства, движещи се към по-високите места.

Снимка: Ройтерс

„Вече бях заспал, но се събудих от скърцащите звуци на шкафове, след това усетих труса“, коментира 47-годишният Косме Калехесан.

Снимка: Ройтерс

„Беше плашещо. Беше внезапно и рязко и се притесних за децата си", споделя още той.