Лекар от болница в Ухан, която е била една от най-натоварените в началото на епидемията в Китай, заяви, че властите в страната не са позволили да предупреди света за коронавируса. Според медика той и колегите му са знаели, че вирусът е изключително заразен още в началото на януари миналата година – седмици преди това да се каже официално, пише „Гардиън“, цитирайки нов документален филм на Би Би Си.

Твърденията на лекаря са още един щрих към световните подозрения, че Пекин е скрил сериозността на заразата след появата на новия коронавирус.

Централната болница на Ухан се намира само на няколко километра от пазара, на който се предполага, че новият коронавирус се е появил за първи път. Именно там отивали първите пациенти с новото заболяване след появата му през декември 2019 г. Повече от 200 служители в болницата се разболели, като някои от тях починали, включително първият лекар, предупредил за бързото разпространение на заразата – д-р Ли Уенлианг.

Служителят в болницата, чието име не се казва в документалния филм на Би Би Си, разказва, че цялото отделение по дихателни заболявания било пълно до 10 януари.

„Това нещо беше извън контрол, започнахме да се паникьосваме“, разказва той.

Болничното ръководство, обаче, забранило на служителите да говорят с когото и да било за новата зараза. Било им забранено също да носят маски.

„Всички знаеха, че това се предава от човек на човек. Дори глупак би го разбрал. Тогава защо да не казваме нищо? Всички бяхме много объркани и ядосани“, разказва мъжът.

В рамките на седмици през болницата преминали хиляди подозрителни случаи, но лекарите нямали как да тестват и докажат диагнозата. Едва 41 случаи били официално докладвани по това време.

Според предишни доклади китайското правителство е знаело за вероятността този вирус да е с пандемичен потенциал поне шест дни преди да предупреди местното население. Пекин съобщава, че заразата се предава от човек на човек чак на 20 януари. Властите са обвинявани също, че дълго време не искали да публикуват данните за генома на вируса, докато проф. Жанг Йонгзен не ги публикувал против заповедите.

Когато на Ухан била наложена строгата карантина на 23 януари, през Централната болница минавали 2500 случая дневно, разказва докторът.

„Имаше пациенти, които нямаше нужда да умират. Нямаше какво да направим, ресурсите ни бяха малко по това време. Смятам, че историята трябва да се помни. Трябва да научим уроците си, за да не се случи това отново“, казва той.

И СЗО не са чисти

От документалния филм на Би Би Си става ясно също, че Световната здравна организация не е реагирала правилно на заплахата. Докато СЗО твърдо заставала до Китай в твърденията, че няма данни за предаване на заразата от човек на човек, местни експерти говорели друго.

Изтекли аудиозаписи от СЗО, с които са се снабдили и Би Би Си, и „Асошиейтед прес“, разкриват, че високопоставени служители на здравната организация постоянно обсъждали приликите с вируса на SARS.

„Ако само кажем, че няма предаване от човек на човек, това няма да е достатъчно. Трябва да видим данните, трябва да можем сами да преценим на базата на географското разпространение на вируса“, казва на записите Майкъл Райън от СЗО още през януари.

В момента китайските власти се борят с най-тежката епидемия от коронавируса от началото на пандемията през 2020 г. В Китай се намира и специална комисия от СЗО, която трябва да установи как са действали местните здравни власти непосредствено след появата на вируса и как е възникнал.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!