92-годишният медиен магнат и създател на новинарския канал Fox News Рупърт Мърдок се оттегля от постовете си начело на медийните холдинги Fox Corp. и News Corp.), предаде Асошиейтед прес.

Мърдок ще бъде почетен председател на двете компании. Синът му Лаклан Мърдок ще стане председател на News Corp. и ще продължи да бъде главен изпълнителен директор на Fox Corp.

"Ние сме благодарни, че той ще служи като почетен председател и знаем, че ще продължи да предоставя ценни съвети и на двете компании", кoментира Лаклан Мърдок.

Освен Fox News Мърдок стартира мрежата за излъчване на Fox - първата, която успешно оспори доминацията на "Голямата тройка" на новинарските канали в САЩ –  ABC, CBS, NBC. Той е собственик и на вестниците Wall Street Journal и New York Post.

Мърдок е сила в консервативния свят, където Fox News оказва дълбоко влияние върху телевизионния ефир и политиката на САЩ от самото си начало през 1996 година.

Мърдок обеща в писмо до служителите, че ще остане ангажиран с Fox.

"Нашите компании са общности и аз ще бъда активен член на нашата общност. Ще гледам нашите предавания с критичен поглед, ще чета нашите вестници и уебсайтове и книги с голям интерес", посочва той. 

Няма информация защо оттеглянето на Рупърт Мърдок идва точно сега. Тази седмицата, авторът и биограф на Мърдок, Майкъл Улф, издава книга със заглавието "Краят на Fox News", в която обмисля какво ще се случи с мрежата, когато Рупърт Мърдок се оттегли, коментира БТА.