Медицинските сестри във Великобритания започнаха двудневна стачка заради ниското си заплащане. Това става на фона на растяща инфлация.

Припомняме, че миналия месец (след повече от век) медицинските сестри спряха работа, присъединявайки се към вълната от стачни действия на работещите в публичния сектор на Обединеното кралство. Исканията им бяха свързани с разходите за живот и спираловидното покачване на цените.

Последните официални данни за инфлацията показват, че тя остава близо до исторически рекордните нива. През декември показателите леко са се понижили до 10,5 % в сравнение с 10,7 % през предходния месец.

Основният профсъюз на медицинските сестри обвинява правителството, че не води сериозни преговори за увеличаване на заплатите им през 2023 г., което, според тях, е от решаващо значение, предвид икономическата ситуация във Великобритания.

„Предприемаме стачни действия с натежало сърце, но с ясна представа какво искаме да постигнем. Време е да предприемем някакви действия, за да кажем, че се нуждаем от по-добро заплащане, нуждаем се от по-добри условия“, заяви пред Sky News медицинската сестра Анна Суифт, преди да се присъедини към протестиращите в центъра на Лондон.

Поредното напускане на работните места от страна на здравните работници увеличава натиска върху Националната здравна служба. В момента там има глад за кадри, защото има ръст на заболелите от грип. Отчита се и удължаването на списъците с чакащи за лечение, причинено от отмяната на операции в периода на COVID-19.

Допълнителни стачки са планирани от синдиката на Кралския колеж на медицинските сестри (RCN) за 6 и 7 февруари. От там заявяват обаче, че протестите ще бъдат „с най-висока интензивност“ в историята на колежа.

Консервативният министър-председател Риши Сунак настоя, че засегнатата от рецесията Великобритания не може да си позволи да преразгледа заплатите в публичния сектор. Той намекна за възможността за по-голяма гъвкавост при договарянето на предстоящите споразумения за заплати.