Наказание за ужасяващ случай от родилно отделение във Великобритания. Медицинска сестра беше призната за виновна за убийството на седем бебета и опит да отнеме живота на други шест. Това я прави най-сериозният сериен убиец на деца в съвременната британска история.

Пет момченца и две момиченца са убити за 18 месеца от януари 2015 година до средата на 2016 в неонатологично отделение в английския град Честър. Използване на инсулин, за да се свали нивото на кръвната им захар, инжектиране на въздух, за да се предизвика емболия, нарочни наранявания, довели до кръвозагуба и следене на родителите в социалните мрежи - това бяха част от фактите, които прокуратурата изнесе пред съда и те звучаха като сцени от филм на ужасите, а не реални истории, каквито са.

Много от инцидентите и трагичните събитията са се случили по време на нощни смени, а когато Луси Летби бива преместена на дневна смяна, инцидентите и смъртните случаи са през деня, изтъкна прокурорът по време на процеса.

Сред мишените на Луси Летби са двама близнаци, които оцеляват по чудо. Родителите им разказаха пред Скай какво са преживели.

„Просто плачех. Плачех и попитах – „Боже, какво стана“. Молех се на Господ да го спаси. Нищо лошо на никого не съм направила в живота си, защо трябваше да страдам така“, каза жената.

Обвиняемата не се призна за виновна пред Кралския съд в Манчестър и изслуша всички свидетелства и доказателства, седнала в остъклена кутия на метри от родителите на жертвите, които плачеха при спомена за преживяното.

Делото разглеждаше и общо 15 обвинения в опит за убийство, свързани със 17 бебета.

„Убих ги нарочно, защото не съм достатъчно добра, за да се грижа за тях“, било написано на ръка на една бележка, намерена от полицаите, претърсвали дома на Летби.

На друга бележка тя била написала: „Аз съм ужасно зъл човек“.

Летби се интересувала от почернените семейства и след смъртта на бебетата. Полицията открива, че тя е направила 2381 търсения във Фейсбук с имената на фамилиите, за да види какво се случва с тях. Често търсенията са правени минути след загубата на семействата.

Очаква се в понеделник, когато бъде обявен размерът на наказанието, Летби да стане третата жива жена в Обединеното кралство, получила доживотен затвор.