Робски труд и драстично разминаване между очаквания и реалност. От това се оплакват масово наши сънародници, сблъскали се с кошмарни условия за работа и живот във ферми във Великобритания. По сигнал на наши зрители отидохме в земеделско стопанство в Югозападна Англия.

Без топла вода, извънредно работно време и по-ниско заплащане. Tакива са условията на труд според българи, работещи във ферма в югозападна Англия.

С bTV се свързаха наши сънародници, които разказват, че трудно напуснали стопанството.

В бунгала в Майкълстоу са настанени българи, които събират нарциси. Йордан Райков от Горна Оряховица е там от месец. Показва ни мястото където е настанен.

Спи в малка стая, по чиито стени има мухъл.

За да запали лампата, трябва да пусне няколко паунда в машина, която е свързана с електромера.

Пуска се по един паунд и електричеството работи около 2 часа. Има моменти, в които токът спира, обясни Йордан.

Душове, ток и вода нямало. Къпят се с канчета.

Работа за Йордан нямало, от дни собствениците му отказали да бере цветя на полето. Заплащането също се оказва по-ниско от договореното.

Лошите условия разочароват и Гергана и Мария. Двете момичета напускат веднага, щом пристигат, миналия петък. Сега са в Лондон.

„Ние отказахме да си дадем личните карти и парите, при което те казаха, че ако не си дадем документите и парите, трябва да напуснем същата вечер”, обясни Гергана. 

По думите й други хора са си тръгнали на следващия ден.

„Ако не бяха нашите познати, щяхме да си стоим на станцията, да си плащаме за тока, там пускаш пари в една кутия, оказва се, че за тази позиция, за която ни наеха, няма работа. Нито имаше офис там, дори ни казаха, че работното ни място е на 80 километра от мястото, на което ще спим, и ще си плащаме за пътните”, допълни Гергана. 

А Йордан, който е с висше икономическо образование разказва, че дошъл във фермата за цветя, за да спечели бързи пари за стартирането на собствен бизнес у нас.

Разочарован от отношението мъжът се прибира утре в България без пари и без изпълнени мечти. Докато правим това интервю, от управата на фермата ни гонят с аргумента, че не можем да говорим с нашите сънародници, които според тях били доволни от условията.