Изследване, публикувано от американски учени в изданието „Animal Behavior”, твърди, че американските черни мечки са способни на броене, съобщава Би Би Си.

Учените накарали животните да изберат между редици от точки с различен брой и размер, използвайки компютър със сензорен екран. Целта била да се разбере дали животните са способни да разграничат броя точки, без да бъдат заблудени от големината им.

Въпреки че мечките се справили по-добре, когато големината на точките била пряко свързана с техния брой, в повечето случаи те били способни да посочат правилната редица, като преодолели и други трудности, включително движещи се точки.

Д-р Дженифър Вонк, професор по психология в щатския университет в Оукланд, Калифорния, заяви, че подобно изследване не е правено с едри хищници досега.

Черните мечки са сред животните, които живеят и ловуват самостоятелно. Учените, отговорни за изследването, смятат, че всички „самотници” в животинското царство са еволюирали да могат да броят.

Сходни тестове, проведени с примати, показали резултати, подобни на тези на мечоците.

„От доста време работя с тези мечки, но едновременно изучавам и едно шимпанзе. Открих, че уменията им да категоризират и да формират абстрактни понятия са сравними”, твърди д-р Вонк.

Мечките имат най-големите мозъци от всички хищници. Въпреки че уменията им да бъдат обучавани и да извършват сложни задачи са познати отдавна, досега не са провеждани задълбочени изследвания на техния интелект, коментира Би Би Си.