Германските власти задържаха двама мъже в подозрение за шпионаж в полза на Русия и планиране на атентати по военна инфраструктура във федералната република.

Арестуваните са на възраст 37 и 39 години и са с двойно гражданство - германско и руско. Установено е, че са събирали информация за маршрутите, по които е трябвало да бъде доставена германската военна помощ за Украйна.

„Обвиняваме един от задържаните, че се е съгласил да извърши саботаж в Германия, преди всичко срещу военна инфраструктура и индустриални обекти тук. В подготовката за тази акция той е разузнал няколко потенциални цели и, според нашето разследване, е предал събраната от него информация на лице, свързано с руските тайни служби“, заяви днес говорителят на Федералната прокуратура Инес Петерсон.

Има данни, че са шпионирали и съоръжения на американската армия в Бавария, където се обучават украински войници.

Един от двамата мъже е бил във връзка с агент на руските тайни служби от октомври миналата година за обсъждане на възможни саботажи на германска територия, съобщават от прокуратурата. Берлин привика руския посланик по случая.

Германия е на второ място по предоставена военна помощ за Украйна след САЩ, отделяйки около 28 милиарда евро след началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

Германският министър на правосъдието Марко Бушман каза пред германската информационна агенция DPA, че двата ареста са "още един значителен успех на разследването" в борбата срещу руските саботажни и шпионски мрежи.

Двата ареста в Бавария припомниха и други нашумели случаи на шпионаж в Германия.

Миналото лято германски гражданин, работещ за агенцията за военни доставки, беше арестуван в западния град Кобленц по подозрение, че е предал информация на руски дипломати в Бон и Берлин.