Мъжът, убил 10 души на парти за Лунната нова година в събота вечер в Калифорния, се е самоубил, съобщиха местните власти. Това се е случило, докато полицията се е приближавала към микробус, с който той се опитвал да избяга.

Стрелецът е идентифициран като 72-годишния Хуу Цан Тран.

Престъплението беше извършено в град Монтерей парк, който се намира на около 16 км източно от центъра на Лос Анджелис. Той е с население от около 60 000 души, повечето от които са с азиатски произход. В събота там започна двудневен фестивал за посрещане на Лунната нова година.

Нападателят открил огън по събралите се да честват празника в бална зала. При стрелбата загинаха 10 души, а други 10 са ранени. Сред жертвите има петима мъже и пет жени.

Властите съобщиха, че същият извършител вероятно се опитал да атакува и втори парти център – в град Алхамбра, но не успял, защото присъстващите успели да му отнемат оръжието.

Той е открит в микробус в Торънс, друг град със значително население с азиатски произход, на близо 35 километра от второто местопрестъпление. Засега не се съобщава вероятният мотив за нападението.