Мъж успя да спаси кучето на приятелката си от устата на почти четириметров алигатор. Двойката се разхождала заедно с домашния любимец Мако по бреговете на река във Флорида, когато огромното влечуго се стрелнало и сграбчило кучето.

Американецът Фишър Грийн реагирал безстрашно и скочил върху гърба на влечугото. Така устата му се отворила и Мако успял да избяга въпреки нараняванията, които получил.

Снимки: Billy Girard/Facebook

Историята за алигатора обаче няма добър край – местните власти го задържали, след което са го приспали.

Били Жирар, защитник на природата, който помогнал след инцидента, публикува снимки на себе си, алигатора и спасеното куче в социалните мрежи. "Мако трябва да се възстанови напълно“, написа той, като показа кадри на бинтования домашен любимец.

Във Флорида случайните срещи с алигатори не са рядкост. Дори има гореща линия, на която гражданите могат да се свързват и да съобщават за забелязани влечуги.

Алигаторите се смятат за заплаха, ако са дълги най-малко 1,20 метра и според сигнализиращите представляват опасност за тях, домашните любимци или имуществото им.

Уловените алигатори често се евтаназират. Според властите това не представлява заплаха за популацията им. Смята се, че във Флорида има около 1,5 милиона животни от този вид.