Мъж с български произход от щата Мейн е обвинен в престъпление от омраза заради палеж на църква в щата Масачузетс, посещавана предимно от чернокожи, предаде Асошиейтед прес.

Душко Вълчев е обвинен пред федерален съд в нанасяне на щети на религиозно имущество, включително пожар, и използване на огън за извършване на престъпление.

Обвиненията са свързани с пожар на 28 декември 2020 г. в Презвитерианската църква „Мартин Лутър Кинг младши“ в град Спрингфийлд. Следователите са открили съобщения на електронните му устройства, свидетелстващи за омразата му към чернокожите, казаха федерални прокурори.

44-годишният мъж е бил обвинен по-рано пред щатски съд за поредица от по-малки пожари в църквата. Той не се признал за виновен през януари по шест обвинения, включително опит за палеж, и остава в щатски арест. Според адвоката му по това дело ставало дума за сгрешена самоличност.

Адвокат, представляващ Вълчев по федералното дело, заяви, че не може да коментира.

Вълчев е натурализиран американски гражданин от български произход. През 2016 г. е бил обвинен в отвличане и домашно насилие в Мейн, където се твърди, че е държал в плен жена.

Обвинението в отвличане било снето, но той бил осъден на 258 дни затвор за нападение и други провинения. Мъжът също така се признал за виновен пред федерален съд, че е заплашвал български длъжностни лица.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!