Мъж нападна с чук полицейски патрул до парижката катедрала "Нотр Дам", съобщава Би Би Си. Един полицай е леко ранен и приет в болница, съобщават френските медии.

Властите са призовали гражданите да избягват района, полицията е на мястото на инцидента, районът е отцепен. Антитерористите вече са се заели със случая.

Според полицията нападателят е прострелян в гърдите и закаран в болница.

Все още не е ясно какво е състоянието му, както и какви са мотивите за нападението, съобщава "Льо Монд". Според изданието нападателят е с алжирски произход.

Според източници на френското издание „Фигаро” 900 души са останали затворени в катедралата. Те са били помолени от полицията да седнат.

Органите на реда ги проверяват, за да установят дали сред тях няма съучастник на нападателя. Всички ще бъдат освободени след като бъдат проверени.

Очевидец разказа пред АФП, че е чул някой да крещи силно, след това е видял раздвижване в тълпата. По думите му хората са се паникьосали, чул е два изстрела и е видял мъж да лежи на земята, имало е кръв навсякъде, допълва свидетелят.

"Ройтерс" съобщава, че нападателят е атакувал полицейски служител с чук и е бил прострелян от други служители на реда.

От префектурата на полицията в Париж призозават гражданите да избягват района.

Кметът на Париж Ан Идалго поздрави полицаите за смелостта, бързите действия и професионализма.

Тя благодари и на всички 900 посетители на катедралата, които са запазили пълно спокойствие при настоящата ситуация.

Бившият премиер на Франция Манюел Валс изказа подкрепата си на нападнатите полицаи е техния ранен колега и ги поздрави за хладнокръвието.

Катедралата „Нотр Дам” се намира в сърцето на туристически Париж, точно срещу полицейското управление. Тя е един от най-посещаваните културни паметници в Европа с над 13 млн. посетители годишно.

Припомняме ви, че през септември 2016 г. полицията залови три жени, свързани с планиран атентат, и предотврати нападения на ключово място в Париж, именно до катедралата "Нотр Дам".

Причината за полицейската спецакция стана автомобил, който беше открит в близост до парижката катедрала пълен с газови бутилки.