Мъж заведе дело с искане да промени годината си на раждане.

В мотивите си 69-годишният холандец Емил Ратълбанд посочва, че това ще му отвори повече възможности за работа, както и че ще подобри рейтинга му в мобилното приложение за запознанства „Тиндър”.

По думите на Ратълбанд, щом живеем във времена, в които човек може да смени пола си, би трябвало и той да може да промени възрастта си. Той е роден на 11 март 1949 година, а иска в документите му да пише, че се е появил на бял свят 20 години по-късно – на 11 март 1969 година.

Ратълбанд твърди, че се чувства дискриминиран заради възрастта си.

„На 69 години възможностите ми се ограничени. Ако съм на 49, мога да си купя нова къща, да карам различна кола. Мога да се наема с повече работа… Когато в „Тиндър” пише, че съм на 69 години, не получавам обратен отговор. Ако пише, че съм по-млад, с лицето, което имам, ще бъда в блестяща позиция”, обясни Ратълбанд, цитиран от Би Би Си.

Холандецът разказа още, че според лекарите тялото му е като на 45-годишен мъж, а самият той се описва като „млад Бог”.

Във „Фейсбук” мъжът написал, че е взел решението да промени датата си на раждане не защото се чувства стар, а защото иска да награби с пълни шепи от живота.

Ротълбанд е медийна личност и мотивационно гуру. По-рано тази година той смени вярата си и стана будист.

Според експерти искането му обаче няма да бъде уважено от съда, поради липсата на юридически механизъм, който да позволява промяна на рождената дата.

Един от съдиите дори го попитал как смята да гледа на първите 20 години от живота си, които иска да изтрие.

„За кого са се грижели родителите ви тогава? Кое е било онова малко момче?”, попитал съдията.

Очаква се съдът в Арнем да се произнесе в рамките на четири седмици.