Финландец, задържан още през април, е заподозрян в сексуални посегателства срещу повече от 200 непълнолетни, извършени в онлайн платформата Omegle и други социални мрежи в периода между 2022 и 2023 г., съобщи финландската полиция, цитирана от Франс прес.

Смята се, че 30-годишният мъж, се е свързал чрез видеосъобщения с повече от 200 непълнолетни и малолетни на възраст между 6 и 15 години, предимно момичета. Мъжът е искал от тях да „остават по оскъдно облекло и да извършват сексуални действия пред камера“, съобщи полицията.

Задържан през април, мъжът е заподозрян в сексуално насилие над деца при утежняващи вината обстоятелства, сексуална експлоатация на деца и сводничество.

Първоначалните контакти са били осъществени в Omegle и в някои случаи са продължили в други платформи, се казва още в изявление на полицията.

Идентифицирането на всички жертви е трудно, тъй като много от тях са имали анонимен достъп до сайта, който е бил закрит в края на 2023 г.

От над 200 непълнолетни 177 все още не са идентифицирани.

Според финландската полиция сексуалният тормоз и нападенията са били широко разпространени в Omegle, която стартира през 2009 г. Нейният основател обяви, че мрежата ще бъде закрита през ноември 2023 г.

„Но децата могат да станат жертви и чрез други приложения, като TikTok, Instagram, Snapchat, Discord“ ,предупреждава полицията, като призовава родителите да контролират използването на социалните мрежи от децата си.