Масови протести избухнаха в Русия след пожара в Кемерово, отнел живота на 64 души, 41 от които – деца. Демонстрантите обвиняват властите в манипулация и укриване на информация за трагедията.

Хиляди се включиха в протеста в Москва, за който нямаше предварително разрешение от властите. Някои от тях поискаха оставката на президента Владимир Путин – само седмица, след като той беше преизбран.

По-рано през деня много московчани положиха цветя и запалиха свещи в памет на загиналите.

На протест в Кемерово хиляди изразиха недоволството си от действията на властите. Сред тях имаше роднини на загиналите.

Путин потвърди, че броят на жертвите не е повече от 64, както се опасяват много хора в града. И обеща строги наказания за всички, чиято вина се докаже.

„Какво се случва? Не са бойни действия, не е неочакван взрив на метан в мина! Губим хора заради престъпна небрежност!“, зави той.

По последни данни пожарът в търговския център в Кемерово е тръгнал от игрален комплекс на четвъртия етаж. Помещението се изпълнило с дим за минути. Вентилационната система не се изключила, поради което пламъците са се разпространили много бързо. Пожарната аларма пък не е работела. Освен това, повечето врати били блокирани, за да не могат хора без билети да влязат в киносалоните. В резултат, много хора не са могли да излязат от заключените помещения.

Утре в Русия е ден на национален траур.