Десетки хиляди души участваха в протести срещу насилието над жени в Австралия в понеделник и призоваха властите да вземат незабавни и решителни действия. Митинги се проведоха в над 40 града на страната, като най-мащабните от тях бяха в Канбера, Мелбърн, Сидни и Бризбейн, съобщава Би Би Си.

Повод за масовото недоволство са неотдавнашни твърдения за сексуално насилие в сградата на парламента. В един от случаите е замесен министърът на правосъдието Кристиан Портър, който е обвинен в изнасилване от 1988 г. Портър отрича.

Снимка: Ройтерс

Общественият гняв се засили и от друг случай, при който бившият политически съветник Британи Хигинс заяви, че е била изнасилена в сградата на парламента от свой колега през 2019 г.

Протестиращите смятат, че реакцията на правителството за твърденията за сексуално посегателство е неадекватна.

Снимка: Ройтерс

"Моята история е на първа страница, защото е болезнено напомняне за обществото, че ако това може да се случи в парламента, може да се случи и навсякъде другаде в страната", казва Хигинс.

Какъв е отговорът на правителството?

В неделя премиерът Скот Морисън покани делегация на протестиращите на среща в парламента, но те отказаха и поискаха той и министърът на жените Марис Пейн да се срещнат с тях на митинга.

"Вече стигнахме до входната врата, сега правителството трябва да прекрачи прага и да дойде при нас. Няма да се събираме при затворени врати", пише в „Туитър” организаторът на протестите Джанин Хендри.

Снимка: Ройтерс

Повечето депутати отказаха да се присъединят към митингите. Въпреки това опозицията на лейбъристите и няколко други държавни лица се присъединиха към недоволните граждани в столицата Канбера.

„Марш за справедливост”

Масовите протести под надслов "Марш за справедливост" призовават обществеността да подпише петиция, адресирана до министър-председателя Скот Морисън, в която са поместени поредица от конкретни искания за „прекратяване на проблемите, свързани със сексизма, патриархата и липсата на равенство между половете в политиката и общността като цяло, пише Гардиън.

Изискванията включват независими разследвания на случаите на сексуално насилие в политиката и отстраняване на извършителите от властови позиции.

Снимка: Ройтерс

Протестиращите също призовават за „значително увеличаване на публичното финансиране за предотвратяване на насилие, свързано с пола”.

Масовото недоволство в Австралия съвпада с протестните бдения във Великобритания заради убийството на 33-годишната Сара Еверард. Тя изчезва  вечерта на 3 март, докато върви към дома си. По случая е задържан 48-годишният полицейски служител Уейн Казънс, който е изправен пред съда и обвинен в отвличане и убийство.