Във втория ден от официалната си визита, американският президент Доналд Тръмп се срещна с министър-председателя на Великобритания Тереза Мей на „Даунинг стрийт" 10. Основна тема на разговор е двустранно споразумение за сътрудничество между двете страни когато Обединеното кралство напусне ЕС.

Преди да седнат на кръгла маса, Тръмп съобщи, че ще има „голяма сделка” между двете страни. "Ние сме най-големият ви партньор (...). Мисля, че има чудесна възможност да разширим партньорството си, особено сега", добави той. Президентът благодари на Мей за прекрасно свършената работа и посъветва да се „навърта наоколо” след като след два дни тя ще бъде освободена от поста си на лидер на консерваторите.

След като вчера беше гост в Бъкингамския дворец, Тръмп изрази уважение към Елизабет II. „Велика, велика кралица”, сподели той. По думите им двете страни споделят общи ценности, които ще поддържат съюза им години наред. На приема в двореца присъстваха дъщерята на Тръмп – Иванка, съпругът ѝ, както и двамата му синове.

Тръмп похвали „вечното приятелство”, припомняйки че двете държави са се били рамо до рамо във Втората световна война. "Тази вечер благодарим на Бога за храбрите синове от Великобритания и от Съединенитe щати, които победиха нацисткия режим и освободиха милиони от тирания. Връзката между нашите народи беше завинаги запечатана в този велик кръстоносен поход”, посочи американския държавен глава.

Въпреки „добронамерената” визита, Тръмп ще бъде атакуван от хиляди протестиращи, основно в Лондон. Демонстрации ще има и в други големи британски градове. Вълната от недоволство във Великобритания започна още когато той встъпи в длъжност през 2017 г.

Решенията на Белия дом да се оттегли от глобалното споразумение за климатичните промени, забраняването на няколко мюсюлмански страни да пътуват свободно в Америка, както и критикуването на британските политици, засили протестните вълни.

Снимка: Reuters

На една от демонстрациите в Лондон във въздуха ще бъде издигнат надуваем балон във формата на „Бебе Тръмп в пелени" - ясна препратка към „детинщината" на американския държавен глава. 

Лидерът на опозицията в британския парламент Джереми Корбин, който ще говори на митинга, каза, че протестите са „възможност да се изрази солидарност с онези, които той нападна в Америка, по света и в нашата собствена страна". Сред участниците ще са природозащитници, активисти срещу расизма и защитници на правата на жените.

Ден преди да се приземи в Лондон, Тръмп нарече кмета на Лондон Садик Хан „коравосърдечен загубеняк, който трябва да се съсредоточи в престъпността в града”. Отговорът на Хан не закъсня. Негов говорител заяви, че „детски обиди трябва да са под нивото на президента на САЩ”.

Преди дни, Тръмп призова Великобритания да не плаща сметката за излизането си от ЕС и да напусне без споразумение ако не получи исканията си от европейците. Според него, лидерът на партия „Брекзит” Найджъл Фараж е точният човек, който трябва да води преговорите с Брюксел.

По-късно днес, американският посланик организира вечеря за президентската двойка, на която ще присъстват престолонаследника принц Чарлз и съпругата му Камила.