Най-голямата афганистанска военна болница в Кабул беше атакувана, съобщиха световните агенции. По последни данни са загинали близо 40 души, ранени са други около 50.

Говорителя на министерството на отбраната генерал Дауд Вазири съобщи за най-малко 30 убити, но медици в специализираната във военна хирургия болница на италианската неправителствена организация "Имърджънси", която не е близо до мястото на нападението, са изброили най-малко 38 жертви и 70 ранени.

„Повечето от жертвите са пациенти, лекари и медицински сестри“, каза генералът.

Четирима нападатели са били ликвидирани.

Снимка: Reuters

Терористите са били преоблечени като лекари, влизайки в болницата "Сардар Дауд Хан". Те са открили огън вътре, последвала е експлозия.

"Камикадзе взриви пояс с експлозиви пред болницата, а после вътре влязоха няколко въоръжени мъже и все още са там", каза източник от афганистанските служби за сигурност.

Афганистански командоси, спуснати с хеликоптер на покрива на болницата, успяха да сложат край на кошмара за медици и пациенти шест часа след началото на атаката.

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката. В изявление, качено в агенция „Амак”, се казва: "Командоси на ИД атакуваха военната болница в Кабул."

Източници от службите за сигурност казаха за АФП, че се отнасят скептично както към твърдението на ИД, така и на талибаните.

Нападението беше осъдено от ООН, от американското посолство в Кабул и от неправителствената организация "Лекари без граница", болница на която беше унищожена при американски въздушен удар през октомври 2015 г.

Ръководителят на афганистанската изпълнителна власт Абдула Абдула се зарече "за тези престъпници да няма прошка".