Мащабна кибератака забави интернета в цял свят. Това е най-големият удар в историята на световната мрежа, твърдят експерти. Предполага се, че зад нападението стоят хакери от Източна Европа и Русия.

В основата на атаката стои скандал между организация, която се бори против спама, и хостинг фирма.

Пострадали са широко разпространени услуги за видеострийминг, а под заплаха са банкови услуги и електронни пощи. Пет национални кибер полицейски сили разследват атаките.

Базираната в Лондон и Женева компания Спамхаус е организация с идеална цел. Тя помага на сайтовете за имейл услуги да се борят със спама и друго нежелано съдържание. Това става чрез поддържане на множество база данни със сървъри, за които е известно, че се използват за злонамерени цели. Скоро компанията блокира сървъри, поддържани от холандски хостинг Кибербункер, пише Би Би Си.

Това е втората страна в скандала. Хостинг компанията заяви, че Спамхаус злоупотребява със своята позиция и не трябва има дума в това "какво да отива и какво да не отива в интернет".

Спамхаус отвърнаха, че Кибербункер работи с "криминални групировки" от Източна Европа и Русия, стои зад атаката. Засега Кибербункер не е отговорил на обвиненията.