Действията на машинистите, управлявали дерайлиралия във Франция влак, са предотвратили сблъсък с друг влак, идвал насреща, заяви френският делегиран министър, отговарящ за транспорта, Фредерик Кювийе.

В момента на катастрофата дерайлиралият влак се е движел със скорост 137 км/ч, което е под границата, допустима за тази отсечка от пътя, предаде РИА „Новости”. Влакът е излязъл от релсите на железопътна стрелка на 200 метра преди гара Бретини сюр Орж, където той не е имал предвидено спиране. Най-малко шестима души са загинали, а 22 са сериозно ранени.

Според Кювийе едва ли злополуката е била причинена от ремонтните дейности, извършвани на един от пероните на гарата.

Влакът пътувал от Париж за Лимож с около 370 пътници. При навлизането в гара Бретини-сюр-Орж, на 26 км южно от френската столица, по неизяснени засега причини, шест от вагоните излезли от релсите и се преобърнали върху перона. Пътниците разказват, че са преживели няколко ужасни минути.  "Изведнъж ми се стори, че се движим върху чакъл. Усещането беше необичайно. Тогава видях как вагонът пред мен се обръща на една страна, а стъклата на нашия се изпочупиха. Беше страшно", споделя един от свидетелите.

Според очевидци композицията се е движела прекалено бързо, но проверката показала, че скоростта е била в ограниченията. Транспортният министър похвали машиниста за бързата реакция, благодарение на която е предотвратен сблъсък с друг влак.

Все още не е известен окончателният брой на жертвите. Издирването и спасяването на хора продължава.

Президентът на Франция Флансоа Оланд, който спешно пристигна на мястото на катастрофата, потвърди известния засега брой на загиналите и ранените и каза, че тази година националният празник, честван на 14 юли,ще бъде ден на траур заради трагедията.