Повече от месец след като японски петролен танкер се разцепи на две и предизвика екологична катастрофа край о-в Мавриций, най-малко 13 мъртви делфина са били открити по плажовете.

Снимка: Reuters

Причината за смъртта на водните бозайници е или самият разлив на петрол, или решението на властите да потопят носа на кораба. Това смятат експерти, цитирани от Би Би Си. Труповете ще бъдат изпратени за допълнителен анализ, за да се изясни точната причина.

Това са първите данни за мъртви животни след разлива. Освен тях, досега единствено други морски обитатели като риби и раци са били засегнати.

Снимка: Reuters

Тъжната гледка предизвика гняв в жителите на Мавриций.

Снимка: Reuters

„Събуждайки се тази сутрин, за да стана свидетел на толкова много делфини по нашите брегове е по-лошо от кошмар. Много неправителствени организации, рибари, експерти казаха да не се потапя корабът на това място, както направиха, защото е като дом за делфините, но отново властите взеха лошо решение“, коментират местни.

Океанографи коментират, че животните са миришели на горивото. „Според мен, ситуацията ще продължи да се влошава с времето“, допълва един от експертите.   

Снимка: Reuters

От „Грийнпийс“ пък предупреждават, че предстоят и други последици от петролния разлив в екосистемите около острова. Те предупреждават, че „хиляди животински видове са в риск да плуват в море от замърсяване, със зловещи последствия за икономиката, хранителната сигурност и здравето на Мавриций“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!