"Марсианско" небе в Индонезия. Пушекът от горските пожари закри Слънцето и небето стана кърваво червено.

Всяка година мъгла покрива части от Индонезия заради разгарящите се пожари. Този път обаче ситуацията е по-тежка от обичайното, предупредиха синоптиците.

Червеното сияние не е причинено директно от огъня, а от смога, който се издига нагоре в атмосферата. Местни жители излязоха на протести. Те призоваха властите да вземат спешни мерки срещу най-сериозното замърсяване на въздуха от години, заради което е обявено и извънредно положение.

Снимка: Twitter

Много индонезийци публикуваха снимки на необичайното небе в провинция Джамби. Някои потребители обаче се усъмниха, че те са фалшиви, пише Би Би Си.

Потребител в „Туитър” публикува видео, показващо небе с подобно оцветяване.

"Това не е Марс. Това е Джамби. Ние хората се нуждаем от чист въздух, а не от дим", написа той.

Тази година нивата на мъгла са едни от най-лошите от години. Пикът на пожарите е от юли до октомври по време на сухия сезон. Според националната агенция за бедствия през първите осем месеца на годината са изгорели около 328 724 хектара земя.

Част от вината за мъглата са на големите корпорации и земеделците, които се възползват от сухите условия, за да изчистят растителността, нарязвайки и изгаряйки я.

Тази техника, използвана от мнозина, е може би най-лесният начин за земеделските производители да изчистят земята си и им помага да се отърват от всяка болест, която може да е засегнала реколтата им.

Пожарите обаче често се разпространяват в защитени залесени територии и са извън човешкия контрол. Тази дейност е незаконна в Индонезия, но продължава от години, като някои казват, че корупцията и слабото управление допринасят това да се случва.