66-годишният социалист Джеръми Корбин днес беше избран за лидер на британската Лейбъристка партия, съобщават световните агенции.

Фаворит в анкетите по време на отвореното гласуване за лидер на опозицията, Корбин спечели изборите с 59.5 на сто от гласовете. Негови съперници бяха бившите министри Анди Бърнам, Ивет Купър и Лиз Кендал - и тримата смятани за привърженици на политиката на бившия премиер Тони Блеър.

„Кампанията за първичните избори показа, че нашата партия и нашето пламенно, демократично, многообразно движение е единно и абсолютно решено да се бори за по-добро и справедливо общество за всички”, заяви Корбин.

Той е почитател на Карл Маркс, отстоява крайнолеви радикални позиции и е депутат с дълга история на гласуване против лейбъристката линия. Той извоюва победата си с обещание да се увеличат държавните инвестиции чрез печатане на пари и ренационализация на големи сектори от икономиката.

Според мнозина политици на Острова издигането на Корбин и неминуемият „завой наляво” налейбъристите ще намали значително шансовете им да си върнат властта.

Ройтерс добавя, че след избора на Корбин за лидер ще се засили вероятността Великобритания да излезе от Европейския съюз.