Марк Зукърбърг публикува своя снимка с фото рамка в чест на 500 милионния потребител на услугата „Инстаграм”.

На заден план на фотографията се вижда личният лаптоп на създателя на социалната мрежа със сложени лепенки, криещи камерата и микрофона.

Снимка: facebook/@Mark Zuckerberg

И интервю за "Ей би си нюз" (ABC news) Робърт Сицилиано, експерт по онлайн сигурност, коментира, че това е често срещана и препоръчителна предохранителна мярка. "За съжаление има много вируси в мрежата, които могат да активират камерата и микрофона на компютъра ви, без ваше знание. Може да записват дори звуците около вас в помещението, в което се намирате", допълва Сицилиано. Експертът препоръчва на всеки потребител в мрежата да заглуши камерата и микрофона си с плътно на цвят тиксо, за да е сигурен, че ги ползва, само когато желае.

Директорът на ФБР Джеймс Комей също използва тази техника, за да се пази от онлайн шпионаж. Оказа се, че Фондацията за електронни граници (Electronic Frontier Foundation (EFF)) дори е разработила специален продукт - лепенки с различни надписи за заглушаване на микрофон и скриване на камерата. На някои от тях пише: "Върни се пак със заповед за обиск" или "Не съм съгласен да претърсвате това устройство".

Снимка: Electronic Frontier Foundation

В секретните документи на американската Агенция за национална сигурност, които бяха разпространени от Едуард Сноудън, има снимки на милиони потребители за периода между 2008 и 2010г., направени с техните собствени уебкамери от шпионски софтуер.