Холандският премиер Марк Рюте, верен съюзник на Киев и критик на руския президент Владимир Путин, ще наследи Йенс Столтенберг като шеф на НАТО, съобщи холандската национална телевизия НОС.

Рюте получи подкрепата и на Унгария и Словакия.

„След изявлението на унгарския министър-председател Виктор Орбан мисля, че е очевидно, че сме много близо до заключението да изберем следващия генерален секретар и мисля, че това е добра новина“, каза Йенс Столтенберг пред репортери относно Марк Рюте.

„Мисля, че Марк е много силен кандидат. Той има много опит като министър-председател. Той е близък приятел и колега и затова силно вярвам, че много скоро алиансът ще вземе решение за моя наследник“, каза още генералният секретар на НАТО.

Самият Йенс Столтенберг е бивш министър-председател. Той е бил премиер на Норвегия в периодите 2000–2001 г. и 2005–2013 г.

НАТО взема решения с консенсус, така че всеки кандидат се нуждае от подкрепата на всички 32 съюзници. Само Румъния, чийто президент Клаус Йоханис също се бори за поста, все още официално се противопоставя на кандидатурата на Рюте.

Подкрепата на Унгария дойде след среща на Орбан със Столтенберг миналата седмица, на която двете страни се съгласиха, че Унгария няма да блокира решенията на НАТО за предоставяне на подкрепа за Украйна. Будапеща просто няма да участва.

„Премиерът Марк Рюте потвърди, че напълно подкрепя тази сделка и ще продължи да го прави, ако стане следващият генерален секретар на НАТО“, написа Орбан в платформата „X“.

„В светлината на неговото обещание Унгария е готова да подкрепи кандидатурата на премиера Рюте за генерален секретар на НАТО“, каза Виктор Орбан.