Италия иска Украйна в Европейския съюз. Това заяви италианският премиер Марио Драги на пресконференция след проведената днес в Киев среща между него, френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц, румънския президент Клаус Йоханис и украинския лидер Володимир Зеленски, предаде АНСА.

"Най-важното послание от нашата визита, е, че Италия иска Украйна в ЕС. Италия иска Украйна да има статут на кандидат за членство и ще запази тази своя позиция на предстоящия Европейски съвет", заяви Драги.

"Зеленски знае, че еврочленството не е на една крачка разстояние, че има път, който трябва да се извърви", допълни Драги.

Той добави, че ЕС иска мир в конфликта в Украйна, но Киев трябва да бъде способен да се защитава от агресията на Москва.

"Ние сме днес тук за това, за да помогнем на Украйна да изгради отново бъдещето си. Ние искаме мир, но Украйна трябва да защитава себе си и Украйна трябва да избере мира, който тя иска, който тя смята за приемлив за нейния народ. Едва тогава ще има траен мир", допълни Драги.

Той заяви, че разминирането на украинските пристанища ще отнеме две седмици.

"Ще са нужни две седмици за разминиране на пристанищата. Реколтата ще дойде в края на септември и поредица от още по-спешни срокове ще ни доближат неизменно до драматична ситуация", предупреди Драги.

"Трябва да създадем безопасни коридори за зърното и да избегнем катастрофа. Това е необходимо в най-висша степен. Единственият начин е резолюция на ООН, регулираща корабоплаването в Черно море -  нещо, което досега Русия отказваше", допълни той.

Драги заяви още, че Италия ще подкрепи разследването на предполагаеми руски военни престъпления в Украйна.