Крайнодесният кандидат за президент на Франция Марин льо Пен заяви днес на митинг в Бордо, че еврото, което тя иска страната й да изостави, е като нож в ребрата на френския народ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Лидерката на евроскептичния и антиимигрантски Национален фронт каза също, че предстоящите президентски избори могат да възвестят "промяна в цивилизацията".

"Ние сме в ръцете на валута, пригодена за Германия, а не за нашата икономика. Еврото предимно е нож, забит в ребрата ни, за да ни накара да отидем там, където други искат да отидем", отбеляза Льо Пен на фона на шумни овации и аплодисменти.

Като пореден израз на антиглобалистките и антиимигрантските си възгледи тя заяви: "Не искаме Франция да бъде отворена за всички търговски и човешки потоци, без защита и граници".

Ако френските гласоподаватели не искат да се откажат от еврото, Националният фронт на Марин льо Пен няма да ги принуждава, в случай че тя стане президент през май, заяви в петък генералният секретар на партията Никола Бе.