Не предвиждаме единна инстанция за противодействие на фалшивите новини, въвеждане на цензура или обособяване на "министерство на истината". Това заяви еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел на пресконференция при представянето на доклад на експерти за борба с дезинформацията.

Габриел отбеляза, че на основата на доклада на 25 април се предвижда Европейската комисия да представи предложения, свързани с разпространяването на подвеждаща или невярна информация. По нейните думи сред основните цели са осигуряването на повече прозрачност за източниците на информациите и финансирането на средствата за информация.

Еврокомисарят добави, че необходимите стъпки трябва да бъдат предприети бързо, още повече, че до изборите за Европейски парламент догодина остават едва 15 месеца. Решенията са възможни, трябва спешно да действаме, добави тя.

Габриел уточни, че повечето европейци виждат фалшивите новини като заплаха за демокрацията и повод за уронване на доверието в медиите. Резултатите от проучването на общественото мнение, според които 90 на сто от европейците са се сблъсквали с фалшиви новини, са тревожни, коментира еврокомисарят.

От ноември досега ЕК е получила близо 3000 сигнала за умишлена дезинформация, свързана особено с повлияването на изборния и миграционния процес, съобщи днес комисията, цитирана от БТА.

Европейската комисия представи експертен доклад, свързан с разпространението на дезинформация в ЕС.

В документа се предлага определението, че дезинформация е погрешна, неточна или подвеждаща информация, подготвена, представена и разпространявана, за да набави облага или причини умишлено вреда на обществото.

Отбелязва се, че тези действия са заплаха за демократичния процес и могат да бъдат насочени към ясни цели като здравето, науката, образованието и финансите.

Експертите препоръчват създаването на кодекс с принципи за онлайн платформите и социалните мрежи. Препоръчва се платформите и мрежите да съдействат информацията от сериозни източници да бъде виждана от потребителите с предимство.

Отбелязва се, че подобни мерки са особено важни в навечерието на избори.

По данни от проучване на Евробарометър, 83 на сто от гражданите заявяват, че наблюдават много фалшиви новини и оценяват това като заплаха за демокрацията. По мнение на гражданите, най-голямо е доверие като източник на новини в радиостанциите (70 на сто), телевизиите (66 на сто) и вестниците (63 на сто).

Едва 26-27 на сто вярват на новини, прочетени в интернет. От източниците в интернет европейците се доверяват на данни от специализирани сайтове и блогове, на новинарски и обществени агенции (на 70 на сто доверие).