Най-дълбокото място на света – Марианската падина, каньон с дълбочина от 11 км. на дъното на Тихия океан – практически „гъмжи” от микроскопичен живот. Това твърди международна група изследователи в своя публикация в авторитетното научно издание Nature Geoscience, цитирано от Би Би Си.

Досега винаги се е смятало, че условията за живот в подводния каньон са твърди враждебни за повечето организми. Но изследването представя растящ брой доказателства, че цял спектър същества могат да се справят с близките по нулата температури, огромното налягане и пълния мрак.

През 2010 г. екипът на шотландския учен Робърт Турневич изпратил към дълбините на падината управляван от разстояние подводен апарат в огромния каньон, за да събере проби от седиментите, които покриват дъното на Марианската падина.

Анализ на нивата на кислород в пробите показал наличието на голямо количество микроби. Учените обясняват, че „микробите дишат като хората и консумацията на кислород представлява индиректно измерване” на дейностите на живите организми.

Екипът установил също така, че тези примитивни едноклетъчни организми били двойно по-активни на дъното на падината, отколкото 6 км по-високо.