Испанският премиер Мариано Рахой предприе първи стъпки в отговор на обявената от Каталуния независимост.

Той обяви, че разпуска правителството и парламента на провинцията и свиква избори на 21 декември, съобщава "Ройтерс". Уволнен ще бъде и шефът на местната полиция, както и представителите на Каталуния в чужбина.

"Испанците преживяват един тъжен ден, в който глупостта надделя над закона", заяви министър-председателят, цитиран от електронното издание на "Ел Паис".

"(каталунският лидер-б.р.) Пучдемон имаше възможност да свика предсрочни избори и сега правителството свиква избори, за да даде на каталунците възможност да дадат своя глас. Не става дума за отмяна на автономията, а за завръщане към нормалността възможно най-бързо. Нормалност, която започва със завръщане на законността над каталунците", подчерта Рахой.

Вечерта в Барселона се проведоха и демонстрации срещу независимостта.

По-рано днес депутатите в Каталуния подкрепиха с бойкотирано от левицата тайно гласуване отделянето от Испания.

Това предизвика бурна радост по улиците на Барселона, но и моментална реакция на Сената в Мадрид, който започна процедура по отнемане на автономията.

До момента никоя от по-големите държави не признава независима Каталуния. Жителите на провинцията се готвят за бойкот, ако централната власт поеме "на ръчно управление" областта.

Каталунците – жители на богата провинция, които смятат, че носят на гърба си останалата част от страната, особено от началото на кризата насам – проведоха референдум за отделяне.

Централната власт го обяви за незаконен и опита да го провали чрез намесата на тежковъоръжени полицаи в избирателните секции. Въпреки това управляващите в провинцията се похвалиха със  съкрушителна победа.

Брюксел и богатите страни членки на ЕС, които наляха много пари в испанската икономика и в момента са сред големите кредитори на Мадрид, са категорични, че няма да признаят независима Каталуния. Отцепването ѝ би се отразило силно негативно на испанската икономика, а и на цялата еврозона.