Френската социалистическа партия може да бъде унищожена на президентските избори догодина, предупреди министър-председателят Манюел Валс, който остави отворена възможността да се кандидатира за държавен глава, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

"Трябва да ви напомня - ние може да бъдем унищожени във вечерта на първия тур", каза Валс в интервю за в. "Журнал дю диманш", което ще бъде публикувано днес. Според него "лявото крило може да загине".

Попитан дали е възможно да се изправи срещу президента Франсоа Оланд на първичните избори на социалистите, той отговори: "Ще реша, като същевременно изпитам съвестта си."

"Каквото и да стане, решението ми ще бъде повлияно от това, което е в най-добър интерес за страната", заяви Валс.

По-рано френски медии съобщиха, че той може да обмисли да се кандидатира за президент, ако Оланд реши да не се бори за преизбиране.

Видният социалист Клод Бартолон, който е председател на долната камара на френския парламент, каза вчера, че и Оланд, и Валс би трябвало да участват в първичните избори на социалистите за определяне на партийния кандидат за президент на Франция.

Социологическите проучвания предполагат, че левицата ще загуби президентските избори, чиито първи и втори тур са през април и май, и прогнозират победа за десноцентристки кандидат или за лидера на крайната десница Марин льо Пен.

Десноцентристката партия "Републиканците" избира днес своя кандидат за президент, а фаворит е бившият премиер Франсоа Фийон. Първичните избори на социалистите са през януари.