Нямаше много смях по време на интервю на американския президент Джо Байдън в късното телевизионно шоу "Джими Кимъл на живо" по телевизия Ей Би Си, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Водещият Джими Кимъл изрази разочарование от непреодолимите проблеми във Вашингтон и посъветва президента: „Мисля, че е време да започнете да крещите на хората!“

Байдън възрази на това и каза, че страната все още страда от последиците от пандемията. Той изтъкна: „никога през живота си не съм бил по-голям оптимист“.

Кимъл бързо го парира с въпрос: „Защо сте такъв оптимист? Няма смисъл!“.

Президентът обясни, че възлага надеждите си на младите хора, които са „най-добре образованото поколение в американската история, с най-малко предразсъдъци, което дава най-много от себе си“.

Снимка: Ройтерс

„Това поколение ще промени всичко. Просто трябва да сме категорични, че няма да се откажем“, каза Байдън.

Първата дама Джил Байдън беше сред публиката заедно с внучката на Байдън Наоми и годеника ѝ.

Единственото предишно участие на президента в късно телевизионно шоу беше през декември, когато разговаря дистанционно с Джими Фалън във „Вечерното шоу“ по телевизия Ен Би Си.

Снимка: Ройтерс

Контролът върху оръжията

Кимъл започна интервюто с въпрос за контрола върху оръжията, като тръгна от неотдавнашната поредица от масови стрелби в страната.

„Защо не сме направили нищо по въпроса?“, попита водещият.

Джо Байдън отговори, че „това не е Републиканската партия на баща Ви“ и обвини политическата опозиция, че прекалено много се страхува да направи нещо за оръжията, защото се страхува от предизвикателства на първичните избори.

Кимъл притисна президента с въпрос дали би използвал укази, за да увеличи контрола върху оръжията и отбеляза, че бившият президент Доналд Тръмп „ги е раздавал като бонбони на Хелоуин“.

Макар че е предприел някои едностранни стъпки по отношение на огнестрелните оръжия, президентът каза, че няма интерес да излиза извън границите на правомощията си.

Снимка: Ройтерс

„Не искам да подражавам на злоупотребата на Тръмп с конституцията и конституционните правомощия“, каза Байдън.

Той призна, че е наясно, че някои хора смятат, че републиканците не играят по правилата и си задават въпроса „защо ние да го правим“.

„И знаете ли какво? Ако правим това, което те правят, нашата демокрация буквално ще бъде в опасност. Говоря сериозно“, каза Джо Байдън.

Снимка: Ройтерс

Кимъл отговори, че това е все едно да играеш на „Монополи“ с човек, който не спазва правилата и как тогава може да бъде постигнат някакъв напредък, ако правилата не се спазват.

„Трябва да го изпратите в затвора“, пошегува се Байдън.

Темата за абортите

В друг момент от интервюто Кимъл каза, че е разочарован от напредъка по въпросите на климатичните промени и абортите.

„Вървим в обратна посока“, каза телевизионният водещ.

Снимка: Ройтерс

По-късно Кимъл изрази съпричастие с предизвикателствата пред Байдън, особено във връзка с предстоящото решение на Върховния съд, което се очаква да отмени предишното решение по делото „Роу срещу Уейд“, с което се легализира правото на аборт в цялата страна.

„Каква неблагодарна работа имате. Радвам се, че я вършите“, коментира Кимъл.

Байдън каза, че обмисля укази, които да помогнат за достъпа до аборт.

„В момента се занимаваме точно с това“, увери държавният глава, но каза, че най-добрите решения минават през законодателство и избори.