Хората в Мали посрещнаха френския президент Франсоа Оланд като освободител. Редица градове като Гао бяха под игото на строгия ислямистки закон шериат само за няколко седмици, но това им беше достатъчно.

„Когато ислямистите дойдоха, изгориха цялата ни стока. Можехме да продаваме само хиджаби. А сега, през последните три дни идват момичета, които търсят къси поли и тесни панталони”, обясни търговецът Умар Ибрахим.

Освен носенето на съвременни дрехи, ислямистите бяха забранили цигарите, алкохола и дори музиката.

В същото време тръгнаха слухове, че след радостта от освобождението, мнозина са потърсили отмъщение. Съобщава се за случаи на нападения срещу араби и туареги, с които са свързани ислямистите.

Президентът на Франция Франсоа Оланд пристигна на няколко часово посещение в Мали. Това става три седмици след началото на френската военна операция, целяща да бъдат прогонени ислямистките групировки от северната част на страната.

При пристигането си в Севаре, централно Мали, Оланд бе посрещнат от временния президент Дионкунда Траоре. Френският президент се придружава от външния министър Лоран Фабиус, министъра на отбраната Жан-Ив льо Дриан и министъра на развитието Паскал Канфен. След това той посети Томбукту и столицата Бамако.