След връщането на власт на талибаните в Афганистан, един въпрос сериозно вълнува не само местната, но и световната общност - по какъв начин управлението на ислямистите ще засегне правата на жените в страната. Ще могат ли да се придвиват свободно, да продължават да упражняват професиите си на журналистки, лекарки, учителки... Ще могат да ли запазят идентичността си - или ще бъдат принудени задължително да носят хиджаб и бурка? Ще могат ли да чувстват, че животът им е в безопасност, ако продължат да живеят така, какво преди завръщането на талибаните?

И въпреки че Забиула Муджахид обеща поелото властта в Афганистан ислямистко движение да спазва правата на жените в съответствие с Корана, като заяви пред "Ройтерс", че жените ще имат право да работят и да учат и "ще бъдат много активни в обществото, но в рамките на исляма", то редица световноизвестни писатели изразиха опасения за запазването на човешките права в Афганистан - и по-специално на жените.

Вероятно с основание, имайки предвид, че сред тях е именно Малала Юсафзаи, която беше простреляна в главата от талибаните на 15-годишна възраст заради това, че защитава правото на момичетата и жените да получават образование.

"Наблюдаваме напълно шокирани как талибаните поемат контрол над Афганистан. Аз съм дълбоко разтревожена за жените, малцинствата и защитниците на човешките права. Глобалните, регионалните и местните сили трябва да призоват за незабавно прекратяване на престрелките, да предоставят спешна хуманитарна помощ и да защитят бежанците и цивилните граждани", пише Нобеловата лауреатка за мир Малала Юсафзаи в Туитър профила си.

"На никой не му пука за нас. Умираме бавно…" Сърцето ме боли за смелите и красиви жени на Афганистан. Чувствам се безпомощна и ядосана. Не можем да изоставим афганистанските жени и момичета. Не можем да се преструваме, че техният живот и щастието им нямат значение", казва турската писателка Елиф Шафак в Туитър профила си.

Вижте позицията на Надя Хашими в Ladyzone.bg.