Шефът на малайзийската полиция Халид Абу Бакар подтикна подчинените си да отслабнат, за да се намали броят на затлъстелите сред служителите на реда, предаде Франс прес. Той подчерта, че ако се подложат на хранителен режим, служителите по-лесно ще получат повишение.

Близо 11 000 от общо 122 000 полицаи в Малайзия са затлъстели, по данни на шефове на полицията, цитирани от местни медии. Халид Абу Бакар уточни, че служителите ще трябва да минат тест за физическа способност, преди да получат повишение. Освен това е въведена нова програма за тренировки за полицаите с наднормено тегло.

"Затлъстяването не само ограничава ефикасността им, но и води до голяма смъртност, предизвикана от диабет и високо кръвно налягане", каза той. "Трябва да намерим начин да ги накараме да отслабнат в интерес на семействата им и на самите тях, да ги накараме да осъзнаят, че е нужно да правят физически упражнения и да бъдат във форма", допълни абу Бакар.

Близо половината от около 30 млн жители на Малайзия са с наднормено тегло, сочат резултатите от изследване, публикувани през 2013 г. в сп. "Лансет".