Полицията в Малайзия предотврати атентати, планирани от радикални ислямисти, които били вдъхновени от джихадистката групировка „Ислямска държава”, предаде АФП, цитирайки шеф на антитерористичния отдел на органите на реда в страната.

19 предполагаеми радикални ислямисти, арестувани в периода от април до юни т. г., са планирали атентати в барове, дискотеки и бирария на датския концерн „Карлсберг" в Малайзия - близо до Куала Лумпур, съобщи полицейският началник.

По думите му заподозрените едва са започвали да кроят планове и не са притежавали нито тежки оръжия, нито умения за правене на бомби. Избрали са питейни заведения, тъй като там сервират алкохол, забранен от исляма.

Активистите - всички малайзийци, са имали намерение да образуват в Югоизточна Азия ислямски халифат, който да обхваща Малайзия, Индонезия, Тайланд, Филипините и Сингапур. Предвиждали са да отпътуват за Сирия, за да почерпят вдъхновение от „Ислямска държава” - джихадистка групировка, превзела части от Ирак и от Сирия, където обяви халифат.

Срещу седмина от тях в миналото вече са повдигани обвинения, например във възхвала на тероризма или незаконно притежание на самоделни оръжия. Някои са били задържани по летищата, преди да отпътуват за Турция и Сирия, за да се поучат от опита на „Ислямска държава" и да потърсят подкрепа от джихадистите.
Арестуваните са мъже и жени на възраст от 20 до 50 години. Част от тях са започнали да събират средства, включително чрез Фейсбук, за пътуване до Сирия - уж с цел да развият там хуманитарна дейност.