Днес в Париж ще бъде церемонията по встъпване в длъжност за втори президентски мандат на Еманюел Макрон, предадоха световните агенции.

Той бе преизбран на 24 април след балотаж, съответно с 58,55% срещу 41,45%, които получи другия кандидат за поста Марин льо Пен.

Церемонията ще започне в 11 ч. и ще следва строг протокол. Поканени са 450 гости, в това число и предшествениците на Макрон - Франсоа Оланд и Никола Саркози.

Церемонията ще започне с обявяването на резултатите от изборите от председателя на Конституционния съвет Лоран Фабиюс. После великият канцлер на Ордена на почетния легион генерал Беноа Пюга ще обяви за втори път Макрон за "велик магистър на Ордена па почетния легион". След това Макрон ще произнесе реч пред гостите.

Финалният етап от церемонията ще е отдаване на военни почести на върховния главнокомандващ, а в градината на президенството ще отекне "Марсилезата" и ще проехтят 21 залпа артилерийски салют.

По традиция в деня на встъпването в длъжност Макрон ще разговаря с предшествениците си.

Едно от първите решения на Макрон ще бъде назначаване на нов премиер. А първата му задгранична визита ще бъде в Берлин за среща в понеделник с канцлера Олаф Шолц.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!