Френският президент Еманюел Макрон пристигна тази вечер Бейрут за втората си визита в Ливан от катастрофалните експлозии на 4 август, предаде Франс прес.

Посещението цели съдействие за разрешаване на дълбоката политическа криза в страната, предаде Франс прес. Президентският самолет кацна на летището в Бейрут в 21 ч. местно време.

Снимка: EPA

Първото посещение на Макрон в Ливан след взривовете беше на 6 август и по време на него той пледира за нов политически пакт и за спешни реформи.

Тогава Макрон обеща да се върне, за да "оцени" постигнатия напредък от властите, срещу които от месец има протести по улиците на Бейрут.

Още при пристигането си днес Макрон отчете, че е започнал политически процес в Ливан, позволил да се издигне кандидатура на нов премиер.

Снимка: EPA

Президентът изрази надежда, че новото ливанско правителство, което ще бъде "правителство с мисия", ще бъде одобрено възможно най-бързо, за да извърши нужните реформи.

По-рано днес ливанският президент Мишел Аун възложи на посланика на Ливан в Германия Мустафа Адиб да състави ново правителство, след като дипломатът получи одобрение от мнозинството от депутатите да заеме премиерския пост.