Френският президент Еманюел Макрон предложи днес на германския канцлер Ангела Меркел да изготвят до юни "ясна и амбициозна пътна карта" за реформиране на Европейския съюз, предаде Франс прес.

"Необходимо е да дефинираме тази нова амбиция" за Европа, каза Макрон преди среща с Меркел. Той подчерта, че днес започва нов важен етап, по време на който ще трябва да бъдат взети много решения в краткосрочен план и да бъдат определени перспективите в средно- и дългосрочен за "нашата Европа".

Макрон наблегна на "изключително голямата отговорност" на Франция и Германия в обстановка, при която "международните напрежения не спират да нарастват".

Ние имаме волята и сме способни да изпълним тази задача, изрази увереност Меркел. Тя подчерта, че "е необходимо повече от когато и да било Европа да действа единно в една геополитическа ситуация, при която многостранният подход е под натиск".

Снимка: Reuters

Макрон поздрави Меркел за формирането на новото германско правителство. "Европа дълги години очакваше от френско-германската двойка напредък и предложения. Ние сме готови. Предстои ни този етап", каза той.

Една от целите на разговорите в Елисейския дворец ще бъде подготовката на срещата на върха на ЕС на 22 и 23 март в Брюксел.

Снимка: Reuters

Френският президент и германският канцлер споменаха изрично аферата с отравянето на бивш руски шпионин във Великобритания, като изразиха солидарност със своя съюзник.

"Осъждаме това руско посегателство, тъй като всичко ни кара да вярваме, че именно Русия е извършила тези опити за убийство", подчерта Макрон, цитиран от Франс прес.

Меркел се съгласи, че "много следи сочат, че Русия е виновна", предаде Ройтерс.

"Ситуацията е много трудна и днес ние ще обсъдим какъв е подходящият отговор", каза тя.